Thursday, December 13, 2012

Selamat Ulang Tahun Syg~


Kek yg Harga Rm6.90 dgn Lilin Free

Selamat Harijadi Yang Ke 21 Sayang, 

i really cant express myself in Malay actually, i think the language lacks feels as i know it, im going to give this message in english,

First of all, Im really sorry for the way i behave for this past year, i think i have done a lot to hurt u than to love you, u once said to me, Apsal b kebelakangan ni Mengguris hati saya, yeah that makes me cry hard, i called another girl syg, it kills me inside when u cry, it doesnt matter if i mean it or not but the fact is it hurt u, i play YM recklessly like my old single times, also that makes u cry, it kills me too, i our state now, we cant hurt alone, theres must be the two of us and thats how deep our heart connected

Im sorry for everything this past one year, i know im a jerk i will improve, 

look at your frens getting married, look at my frens getting married, dont u try to run from me, ill come for u

i know having me as a BF is a burden sometimes, i set down some rules, u cant do that, u cant do this, i force u to control ur emotion, i get mad at ur nature as a girl, sometimes its just i so love you that i feel overprotecting towards you, i know im controlling your decision now but please bear with me, i dont want you to do the same mistakes i did, coz i doesnt care if u leave me someday but u will leave as a better person than the first time u walk into my heart, ill solidify your Attitude, career and your life, for you, not even for me

i know my words is harsh, always, im an emotional person thats a fact, i controlled it Hard, u Help me, :) n with my words i hurt u a lot

as i look at u i saw past through you, i saw how fragile u are, how weak u are, but thats not a bad thing, thats why u need a good and brave man to take care or u and im working hard for that spot,

no matter how hard life hit me, maybe u notice, only u alone can make me laugh honestly now, i have forsaken all the things i have, i pretended to for someone else, just to be with you as myself not some uptight rebelious motivator who earn 500 in 3 days , money cant buy you happiness, n i cry a lot when i broke u did pay for my food,

i live alone, i take care of myself, now i have no family, no friends, no home only a Car but my treasure that i care the most is you

and

the fact is i never once and never will regret  the first time i said I LOVE YOU infront of ur Face and Down to ur Heart, forever


Monday, November 26, 2012

Some Experience Improve Maturity

as all you guys know, im a motivator/trainer nowadays, so i go around a lot sharing my thoughts with others, lately i have gone to quite a program that changes me insides

1. Asahan Gunung Ledang UITM Teambuilding
As For UITM, I Only bring A FUN LEARNING CONCEPT as participant  kebanyakannya Doctors dan ade sedikit kakitangan Admin, di program ni aku share dgn dorg about EGO SELF ataupun Alter EGo watever korg nak panggil die,

aku share yang bahawa ego dlm diri tak boleh bawa kemana, lambung tinggi2 bile sampai ketanah, pijak je smpai terbenam, dekat sini aku discover yangTime Management diri aku sgt penting dan setelah lama aku tak tag team dgn Abg ijad sejak2 aku bergerak sebagai trainer solo, jadi mmg mengimbau kenangan lampau.

2. Eaglenest White Quest Teambuilding
2 hari satu malam yang sgt mengecewakan, 2 org yang sgt aku harapkan dan aku anggap team aku mengambil mudah dalam melakukan tugas sampai jeopardize keseluruhan performance, aku juga discover yang MAnager Eaglenest ade masalah komunikasi dengan pekerja die, jd aku harus fikirkan jalan penyelesaian terhadap hal ini kerana permerhatian dan post mortem telahpun dibuat, hanya perlu ACTION sahaja, perkara penting disini aku belajar lagi komunikasi adalah sgt fatal dlm kejayaan seseorang dan aku tidak bercadang nak jd mcm dorg, jd aku kene byk bertanya dan tingkatkan listening skill aku

3. Ancasa Port Dickson Trisystem Teambuilding Group 1
bersama En Bangsawan dan beberapa perkara yg aku belajar ialah, belajar terima dugaan hidup tp keep moving forward dan never give in, beberapa pointer yang aku dpt kutip ialah jgn sesekali lost my cool sepertimana encik bangsawan buat pada aku didalam lif, so aku akan berhati2 next time


4. Ancasa Port Dickson Trisystem Teambuilding Group 2~~~to be continued

Saturday, October 27, 2012

Raya Haji yang Tipikal


kenape aku ckp mcm tu,? sebab ni tahun kedua aku beraya haji sorg2, nak harap keluarga? aku ni bgaikan dah tinggal batu nesan je, dtg ziarah ke tak ke org mne tau, kalau mayat boleh bangkit dr kubur mmg ramai dah anak cucu kat dunia ni kene tempeleng ngan arwah pasal bengap sgt,

biasalah tu berseorangan, aku mmg da naik kalis kalau bab menyendiri ni, faktanya ialah dah 2 tahun aku idup sebatang kara ni boleh je aku survive

tapi mmg aku kecewa dgn org itu, siap post gambar betapa gembiranya die dan keluarga beraya, bergelak tawa ngan kawan2 die, die lupa ke die ade darah daging yg masih hidup dan bernyawa? ada krisis, ade die panggil dan tenangkan aku? takde, aku demam teruk, ade die mesej ke call tye keadaan aku baik hidup ke mati kat umah sewa aku tue? takde , ini org lain yg takde kene mengena ngan aku, org muar yg tak lekang ajak aku beraya sekali, tido umah die, lepak umah die dan semua aku tolak? why? aku nak that certain someone sedar yg die zalimi aku dan aku takkan biarkan die jatuh hukum pada aku baik sekali pon lagi

sorg lg tu lglah sadis, dok menganjing aku tak ucap raya kat die, kemonlah, aku tak raya nak ucap mende, pegi jelah happy ngan family kau, kalau ko tak sanggup jd care taker yg aku rse tak smpi 10% ko buat dr 100% tanggungjawab kau, lepaskan je lah aku, aku dah belajar hidup sendiri long before ko hadir lam hidup aku jadi believe me ill be okay n evolusi aku masih belum tamat lg,

kalau nak cite menangis dah bape baldi airmata aku tp aku tahu menagis takkan cairkan hati2 batu kat sekeliling aku, so aku pun batukan hati aku, selama aku hidup aku rse aku seorg yg tak byk bwk masalah, aku obedient aku follow sume org ckp tp tgk kesudahannya? kene buang ibarat aku lg hina dr sampah, tp aku kesah ape? korg tak thu ape ape pasal aku tp aku tertanya juga kenape korg buat aku mcmni

ade sorg kwn aku bru sedar, yg ramai tak semestinya ramai dan yg hadir tak semestinya ikhlas, ya, dunia ni kejam, selamat datang n selamat sedar,

aku akan berusaha hargai org yg hargai aku,

sebab hidup ni asalnya cume ade Aku dan Allah, serta Rasulullah je~

Monday, October 15, 2012

Monday, October 8, 2012

So much for a Big Fish, U have My Pity

agak dah lama aku tak update blog, pade si Shiela, n Jazz, aku rse korg pembaca setia dan kadang2 Mira Shahidan, Ain Kacak dan Bunny Sai pun ade timbul,

so much for mylife, pertunangan dipospon lagi ke bulan Sebelas, November, dan aku ade masalah takde sape nak meminangkan untuk aku, tapi takpe, aku akan setel kan bende ni, If U want Something, Go n get it bak kata Will Smith,

aku selalu berhati hati dgn hidup aku, Apa yang aku niat, ape yang aku lafaz dan apa yang aku buat kenalah seiring, aku mengaku umat Rasulullah, tapi sifat Siddiq  Baginda susah aku nak terapkan, tp aku ade motivation aku sendiri, aku sentiasa memikirkan yang sentiasa ada mata yang memandang aku dan harapkan kesempurnaan pada aku, terutamanya parents aku, sorry pop but u have to wait bak kata Bruno Mars

 aku selalu bayangkan yang badan Burung ni, yg warna biru tu aku dan mata2 ekor kat belakang die tu adalah mata2 yang masih belum pernah nak lepaskan aku, ini membuatkan aku peka, dan mempekakan diri aku,


 biasalah, segala yang kita buat susah nak meyakinkan org, memahamkan org dgn situasi kita, aku selalu kena marah, kene perli , yelah, muda lagi, pakai kereta, katanya kuat bersosial, katanya memberhalakan segala ape yang aku ada, sayang kereta cuci, kata aku memberhalakan kereta, beli Laptop baru, balik Awal pun diperkatakan, tapi mmg few sgt yg cuba nak selam diri aku dan amik tahu apa yg aku buat yg tidak dimata korang, seriusly aku offended tp aku spe nak menghukum, aku maafkan korg sume dan aku hanya percaya hukum dr Allah dan tidak dari manusia tak kira sapa pun engkau,

 manusia selagi ade mulut dan suara, selagi tu mereka akan bercakap, aku kerja 9-6, dan aku tak sedar sejak bila balik pukul 6 tu satu kesalahan dalam organisasi sampai nak bangkitkan perkara ni dlm meeting dpan staff2 lain dgn niat nak membasuh aku, kalau suatu perkara yang korg ckp tu benar, aku balik awal untuk tgk movie, balik awal nak bersosial, pergi berjalan bagai,kalau benar mmg aku akan mengaku kesalahan, tapi bilanya ia tak benar, maaflah, dr kecik smpi skang diri aku, spe tunjal kepala aku dgn tuduhan palsu, aku akan gigit balik, dan masa tu kau tunjuk perangai sebenar kau, turn defensive, why?

 sebab ego dah tercalar,

jangan tuduh aku sesuatu yg kau tak nampak aku buat, jgn buat mcm kau concern kat aku tp ape pun pasal aku kau tak tahu, kau amik mudah dalam perhubungan, kau bercakap mcm kenal aku tp sebenarnya tidak,
jadi kau ni bercakap pasal effective listening, pasal empathetic understanding, pasal unconditional positive regard tp aku tak nampak pun kau laksanakan ape yang kau khutbahkan kepada seisi alam manusia? tidakkah kalau untuk aku jatuhkan hukum kau terjatuh lam kategori Munafik? Nauzubillah, aku akan doakan kau lebih peka tentang perkara ni selepas ni

aku sedar dgn pangkat aku, dan umur aku aku tak boleh nak bgtau kau ape yang aku rse, sebab kau besar, dan berumur sepatutnya kau lebih fhm tentang pa yang kau buat tp tak semestinya ikan kecil seperti aku tak berenang dilautan yang luas dan ape yang aku nampak aku akan nilai, ape yang baik aku akan ikut, apa yang buruk aku mintak dan sendiri akan simpangkan,

Nasihat Untuk Diri dan Sapa Yang Concern,

  1. Jangan tahu cakap je tak tahu buat, org perhatikan ape yang kita ckp dan buat
  2. jangan bg org tunjal kita tanpa bukti dan alasan
  3. jangan ambil mudah satu2 perkara dan jgn sewenangnya bercakap
  4. jangan fikir diri kecil dan dibuli org, kita sesama Hamba takde lebihnya die melainkan kita kucuali iman je
  5. dah buat salah minta maaf dan jgn ulangi, ape gunanya minta maaf tp tetap ulangi
Terasa? GTH..

Tuesday, September 25, 2012

Come Back to Me Sayang :(

i knew something was wrong,

dr jumaat lagi, when u said ur pening and such, sabtu tu i took a good attention to you, trying to make u feel better, but as usual, Ur time came and u were hurt,

hari ahad still ikut b pegi jalan, pegi nikah Aina, i knew syg dah tak tahan, im very sorry syg,

on monday, ckp taknak pg keje tp syg tex syg dah sampai ofis,

bile bgtau nak half day n nak balik umah naik bas, hati b da tak sedap,

faezah call b n mintak b amik syg b trus keluar walaupun tgh meeting,

masuk dlm kereta syg trus tido, b tak kacau,

bile keluar dr kereta sayang dah tak larat n after tutup pintu kereta syg collapse n mse tu jantung b terhenti,
 :(

b angkat syg sampai umah n suh maklong jaga syg, b drive balik office menangis, dan sebelum tido mlm tu pun,

b sgt risaukan syg, b rindukan syg

b doakan syg cepat sembuh, b dah penah kehilangan sekali b takut ianya akan berlaku lg,

syg balik cepat pada b, b masih perlukan syg ,

i Love u, get well soon :(

* i think this is the 4th time ive cried a lot because of us

Thursday, September 13, 2012

What have i gotten My Self Into, Whats With Everybody?

aku tak paham apa dah jadi sejak2 lepas raya ni, aku perlukan penjelasan, kenapa semua orang berkelakuan mcm ni? aku paling tak paham kalau ape yang org tu ckpkan tak sme macam ape yang die buat, sebab masa aku memula sampai kat sini everybody seems so professional and such, but skang the atmosphere is so different

lets start over top,

aku sgt berterima kasih sebab bg aku duduk bawah kepak korang and aku kagum dgn mcmmane professionaliti korg tapi by the times comes now korg sume dah berubah, tempat keje dah bertukar jd tempat personal warfare antara korang, dengan permainan2 yang aku rse tak perlu

ckp jgn maen telehati, jangan berprasangka, tapi ape yang korg buat skang? aku tau ade something wrong tp jgn maen hint hint je aku tak phm, itukan telehati????? from all the people here i expect u will knew me better, guide me, u knew me since i was a baby but no, u let me go to ur friends and sadly to say, i suffer on how u treat me nowadays, and if i got a slightest chance to get away from u, trust me i will, coz u doesnt keep ur promise, to train me, to nurture me, to guide me, all u've been doing is beating my emotion around.

sorry, if im upset i do speak english

the other one, i make my vow to learn, to be guide and to be taught, but now i dont know what to do anymore,

i just going to get what i want here and after that im going outside to the world

Wednesday, September 5, 2012

Kamen Rider, One After Another

Dah berbelas tahun aku hidup dgn Cite Kamen Rider aka Masked Rider aka Suria Perkasa Hitam ni,

tapi dr aku kecik, aku sekolah rendah dan sekolah menengah, dan akhirnya sampai kerja ni aku still minat haha,,

dan skang dlm laptop aku ade lebih kurang 50Gb cite kamen rider,

dan collection terbaru yang aku ade ialah kamen rider fourze ini iaitu yang edition ke 40 tahun keluarga kamen rider,


Dan september lepas fourze da habis dengan 48 episode dan digantikan dengan Kamen Rider Wizard!



aku rse mcm design die kelakar sket tp mase lawan dia agak Badass!

tapi Tuhan segala Badass dlm siri kamen Rider is of course,


Kamen Rider Kabuto - Tendou Souji-Sama!

Yahahahahaha.... akan meminati dan terus meminati!

Kita Berdua :D


















Awk gemok

Thursday, August 16, 2012

I Will See U When I See U

Dear All Of U, i just wanna simply Wish

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin. Hope all of u forgive al my sins to you, and start a new life,

the title states it all,

I see u when i see u, if not, dont bother, i dont wanna see u

Dear Nadnod,

its getting near, :) i Love u still, and let us become one after Raya

>Rico Ridzhuan


Friday, August 10, 2012

To Those Who Notice or Oblivious

To those who notice, ehem! Budi bahasa budaya Kita,

aku dah pun deactivate Facebook aku atas sebab beberapa perkara yang aku analyse

1. Melalaikan aku seharian sampai production aku down
  - yeah, sejak aku buat akaun facebook dr tahun 2007, aku mmg kerap online dan boleh kata hari2 aku online tp sejak2 karier aku skang semakin kukuh, aku dapat rase yang facebook dah takde significant kat aku dan buat mutu kualiti and kuantiti keje aku drop

2. Buat aku naik menyampah
   - Pasal beberapa individu yang ignorant, mmg wajib tempatnya dalam neraka, ya aku bukan Tuhan, tp pendidikan dan pengalaman yang aku ade aku dah cukup tahu yang kau mempunyai ciri2 Ahli Neraka, memfitnah, berlagak riak sombong takbur, dan penipuan jelas dgn setiap ape yang korg tuturkan kat FB, buat aku rse jelik dan merosakkan kestabilan emosi aku

3. Hubungan
   - Sesapa yang serius and ikhlas nak jadi rakan sahabat aku rsenye takde masala nak contact aku, dan aku rse kalau korg sejati, takde halnya nak contact aku, tp pade org2 yg oblivious, yg ambik mudah tentang pertalian aku ngan korang, well, goodbye, next time aku nampak ko ill treat u the same as people yang aku jumpe buat ertama kalinya sebab korg tak hargai aku baik aku nak hargai korg

4. Stalker
   - jadi stalker tu satu hal, tabur n jaja cerita pasal aku dan memburukkan nama baik aku, ye, ku takkan biarkan sebab ko desperate, nak berdamping ngan aku tp tak tahu care, ko boleh pegi mampos

5. menimbulkan fitnah
   - apa yang aku ckp bukan ape yang aku maksudkan atau ianya dari korg, malas aku nak cuba faham korg kalau mmg bangsa yang ignorance, aku tahu kesudahan umat mcm korg dan aku taknak join korg melakukan dosa

6. Lakonan
   - personality clashes, kkepura puraan, penipuan, kemunafikan, aku dah taknak buat atau lihat korg buat lg

as per sesiapa yg ckp aku salah, :) tell me, bila korg lapar ade Facebook bg korg makan? or fren2 dlm tu yg bg? simple, aku nak life aku balik dan ade takde bende ni aku tetap hidup dan aku taknak lalai lgi dgn setiap gerak kerja aku,

aku hanya akan berubah untuk aku sendiri dan aku takkan sesekali berubah untuk korg



Tuesday, July 31, 2012

Playback Ramadhan 2012 :D

EDition Sebelum Ini :D

Edition 2011 & Edition 2010

dah tiga tahun berturut2 aku buat post mortem tentang current situation aku, n tahun ni pon sme, Ape Motive aku? there's a saying that says, Kalau hari ini lebih teruk dr semalam maka celakalah kmu :D

lets see what happen to me this year :)

1. Akan Bertunang Dgn Nadnod :)
Yeah, betul, setelah setahun aku bersama die,aku dah sgt yakin, die pilihan aku, apa yg tinggal skang aku kene mintak family aku untuk bertandang je, n time2 skang ni aku akan tetak spe yg cuba nak halang aku, mse aku susah dulu mne korg ah? dah mcm skang byk lak komen tentang untuk mcmmane aku plan hidup aku, :D

2. Head Of Division, Training Management Division
Diconfirmkan keje kat SCA, sekaligus naik 3 tangga Pangkat, bukan itu sahaja, diupgrade jd Indoor+Outdoor trainer yg mne aku boleh buat extra income dlm 200-500 per day aku turun training, lepas tu, lepas ni aku akan try jual diri untuk jd associate trainer kat luar sne yg boleh dpt 1200-1500 pulak per day, tp kene memperkasakan diri dgn ilmu dan pengalaman dulu, coz itu je matters, and Attitude aku, kene keep up

3. Beli Kereta Baru , ONA V2
aku target ni perancangan, paling lewat aku dpt kete mse bulan december, tp tup2 january lg aku dah dapat, setelah aku kua dr rumah family aku thun lepas, lepas Ara kene jual *Nangis*, aku berusaha kaw2 untuk dapatkan kete baru, dan akhirnya tahun ni aku dpt balik kampung dengan kereta baru

4.Lebih Composed dan Dapat bezakan Kemahuan dan Keperluan
ini susah, besar periuk besar keraknya, aku takut jd mcm seseorang tu, dpt duit banyak tp umur dah dekat 40 tp still kawen, sibuk dok berpoya, jadi aku taknak jd mcm die, buat ape pun aku fikir dalam2 dan mse buat keputusan aku dah tak ikotkan hati sgt, oh, thun ni aku dah kurang marah:D

5.Merancang Bernikah tahu Depan
kalau korang nak thu plan aku ni jadi ke tak? korg tunggu post Ramadhan thun depan :D

* Sume Gundam yang aku nak dah dapat, skang kumpul duit nak buat berbini

Tuesday, July 24, 2012

Whats Wrong With ME?

Suddenly, Production drop, Sleeps too much, fell deep inside own thoughts,

i have to stand up, or else, ill drop into the loser zone

Sunday, July 22, 2012

Selepas Setahun ko Masih mcm tu

dah setahun aku bg peluang kat ko nak perbaiki hubungan ko ngan aku atas ade setebal benang hormat lg aku pd ko, tp ternyata ape yg aku rse setahun dulu mcm aku ckp kat ma, buluh tua yg menanti patah nak dibentuk mmg sia2,tapi setelah masa demi masa hatiku lembut jugak tp ternyata ianya hanya akan memakan diri aku dan mmg nyata semalam dan kelmarin ia makan diri aku

disini hari ni aku katakan, dan kalau aku dah tekad aku mmg nekad, ko sepatutnya tahu

pertama, apa pun terjadi pada kau aku taknak dan takkan ambik tahu sebab tu pilihan ko
kedua, ko ckp aku serabutkan ko setiap kali aku balik rumah, well guess what? hidup atau mati aku taknak tengok muke ko lg
ketiga, apa aku buat skang bukan atas dasar kebencian,

seperti yg aku selalu ckp dlm kuliah2 aku, kalau ade suatu masalah yg mengakibatkan stress dan takde jalan nak diselesaikan, well move on, berhenti lakukan perkara tu, walaupun ko dan aku ade pertalian dgn ini aku nafikan pertalian tu sebab ko mmg tak penah lakukan tanggung jawab ko sebagai ko selama aku hidup dan harini aku bgtau ko, aku dah malas nak kisah pasal ko

Jaga diri Ma dan Adik2


Monday, July 9, 2012

1st Anniversary Sunway Lagoon



























Malas nak cite Pape, Korang not part of it,