Friday, January 27, 2012

250th POST! Berkat Bersabar akhirnya tiba ONA v2!

aku dpt tahu yg loan aku lulus pada 26 January tp aku taknak seronok sgt sebab aku nak rahsiakan perkara ni dari orang yang aku sgt sayang,


so petang 3hb Feb aku pergi ke Glennmarie untuk mengamik sygku, :D

Dan Akhirnya dia dtg didepan ku, :( aku rse nak menangis








its Only a Proton Persona 1.6 IAFM Campro M-Line with Lotus Handling, and 110 bhp!top speed boleh pegi 240km/h

kenapa lah aku pilih kete ni?

1. Elegant dan gaya mutu keunggulan, Gaya executive
2. kelajuan dan handling yang baik punya
3. sebab loan aku mampu push sehingga dpt kete ni
4. dan aku pilih yg da siap ade skirting and spoiler untuk jiwa muda aku,

Dari Showroom aku terus bawak die pegi berjumpa yang pertama Aku, Nadnod dan hantar die balik Meru,

Kemudian aku test speed die kat highway dan kesudahannya aku berjaya bergerak dari meru ke puchong dlm 20 minit sahaja berbanding 45 minit.

apa kemanisan yang aku dapat rasa ialah titik peluh aku sendiri dan segala keletihan aku terubat bila aku tgk Ona ni, dan aku pemecah tradisi 7 keturunan keluarga aku dgn membeli 1st car yang baru bukan secondhand dan buat pinjaman atas nama sendiri!

Terima Kasih Ya Allah atas rezeki ini, :D

Tuesday, January 24, 2012

Update 25 Jan 2012

What Are U doing Now?

Me: doing proposal, manage to finish 11 unit of it since i enter office today at 9.30

What Are U Doing at the Moment?

Me: Managing Interviews for new fulltime trainers and new executive to be put in My team of Training Management Division, theyre all 40plus of age getting a 23 years old Boss, lets see.

How About Ur Life Nowadays?

Me: Getting Fat, Boroi, Got No cars, my friends all nowhere to be found except for Atif, got new guitar, still on request on buying car, eat much, loving Nadnod much

Whats On Ur Mind?

Me: get my career growing, maybe opening a restaurant later, my lineage all businessman, im going to also

Are u okay?

Me: now that ive eliminated all my burdens, letdowns, i can get my life running, maybe will asking hand for marriage this year or later, need to talk to my old-fashioned parents first

Are u Happy?

Me: of course, because i survive, now i will watch they do similar things that i does :D

Who are You?

Me: Mohamad Ridzhuan Rozaidy = Rico still me, im matured not growed

Sunday, January 22, 2012

Scared

aku pegi satu shopping mall dgn kawan2 aku Alif Anuar Dan Mira Shahidan, mmg la happy keluar berjalan, Alip beli handfon, kacau2 mira, mmg gelak2 la sepanjang masa,

shopping mall tu ade 7 tingkat, kami meround dr tingkat LG sampailah tingkat 7 dan bila smpi kat eskalator tu, kami memandang ianya masih berfungsi menuju ketingkat 8 cuma dihujung itu tingkat 8 dah pun dikunci dgn grill besi, aku da pandang alip, so kami naik trus ke tingkat 8 tu dan sampai je aku terus pecahkan mangga besi tu dan bagi Mira dan alip yang jalan dulu,

Suasana kat tingkat 8 tu mmg cm biasa je, lampu pasang cume takde satu kedai pun yg bukak dan sumenye tutup ngan shutter besi, dah habis meround, escalator tu masih menuju ke tingkat 9, dan kami tgk atas tu gelap je, well aku ngan alip mmg sgt nakal dan kami nak naik, mira ckp jgn, aku trus ckp kat die kalau ko takut ko boleh tnggal kat sini, tapi last2 die ikot jugaak,

sampai je kat tingkat 9 mmg gelap gila, kami pun jalan kedepan dalam 20 langkah mcm tu, tapi sebab gelap sgt kami pun nak patah balik, tapi bile kami pandang je kat belakang, berbekalkan lampu dr tingkat bawah dr eskalator tu kami nampak satu lembaga memegang pisau, dan die berjalan terus kearah kami, gila ke? ape lagi lari la kitorang nak cri tempat untuk kami turun ketingkat bawah, kami menuju ke tangga kecemasan yg bomba tu, ya , Ia kejar kitorang,

Bila kami turun tangga demi tangga aku perasan yang waaupun kami turun, tingkatnye semakin meningkat, 9,10,11, 12 dan 13, kami masih dengar Ia mengejar kami, aku pun suruh alip dan mira lari keluar dr tangga kecemasan tu dan aku pulak trus turun (naik?) ke tingkat 15 dan ianya berhasil, Ia kejar aku dan tidak diorang berdua, aku pun lari keluar dari tangga tu dan trus lari keparking lot yg langsung takde kereta, Tuhan je tahu ketakutan aku masa tu, sedang aku lari, aku sedar, parking tu adalah tingkat bumbung dan aku boleh tgk betapa tingginya kalau aku jatuh kebawah

aku dah dicornered, aku berserah dan aku dengar tapak kaki berlari menuju kearah aku, tiba2 ape yang muncul ialah seorang lelaki pakai cermin mata yg aku tak kenal juga dlm ketakutan, dan aku nyaris menumbuk muka die, die meracau2 yang ade lembaga berpisau tgh kejar die, aku suh die bertenang walaupun aku juga takut nak mati,

nampaknya bende tu dah tak kejar kami lagi, dan die ade bawak air kotak n siap bagi aku lg 1, :D
aku risaukan kwn2 aku sebab aku takut rancangan asal aku tak berjaya dan sekarang ni Alip ngan Mira yang tgh dikejar, aku cuba jenguk bwh and aku nampak alip dah pun naik teksi dan bangunan tu penuh dikepung polis, alip call aku, die ckp ade seorang pembunuh gila da terlepas dari penjara dan die ckp, "rico i trust u on this, but ur on ur own" aku pun ckp, "get lost dude, bring that girl home" then die tye aku "girl? aku sorang je dpt lari ni, kan mira ikut ko tadi?"

Ahhhh... Shit! shes in there, tetiba bateri handfon aku kong, aku baling je sebab marah, aku pandang mamat specky tu, aku tye spe name die, die ckp, Amran, dan aku ckp kat die yg aku nak trun balik cari kawan aku, die takut n die nak ikot,

dgn penuh hati2, aku menuju ke tangga dan turun plan2, yes, its still F*** up! tingkat makin meningkat walaupun kitorg turun dan akhirnye kami smpi ke tingkat 21, amran ni mmg penakut, die dok bergayot je kat aku, kami keluar dr tangga tu dan tinjau kawasan, keadaan die sme dgn tingkat 8, berlampu tp takde kedai bukak, bile merayau2, kami dgr suara pompuan menangis, Ya Allah, mmg jangtung aku ni berhenti berdegup sebab takut sgt, tapi kami jnguk belakang booth jual handfon tu and jumpe Mira, die mmg sgt dlm ketakutan, kami amik die n pergi kat tangga, disebabkan setiap kali aku turun tingkat die meningkat kali ni kami cuba naik pulak,

Arghhh,,, tingkat die masih meningkat, skang da tingkat 44, amran da terlentang da sebab keletihan, aku ngan mira pun da letih sgt, suasana tingkat tu yg seram mmg aku takkan lupe, tgh2 berjalan cari jalan keluar tetiba kami terjumpe sorang polis ,

Leganya hati aku sebab die ade kat situ, kami pun dgn kepenatan menuju kearah die, dan tetiba die capai pistol die, dan die ckp, Amran! letak pisau tu , ko menyerah skang, Aku punyelah terkejut, Mira kat depan aku toleh kebelakang aku dan die jerit RICOOOO! zap aku rse sakit sgt dada aku dan aku nampak pisau da tembus badan aku dari belakang kedepan!pandangan aku gelap dan aku dengar bunyi tembakan
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..............

aku tersedar dari tido, ni lah bahana die tido lepas asar, abis aku mimpi buruk :D

rupenye semua mimpi aku je

patutla rupe polis tu Mcm Ryan Reynolds

hahahahaha

Tuesday, January 17, 2012

Why U Make Me Like This?

Before, there never once girl that hold my hand for more than 3minutes, but u never let me go :D

Before, i never give in to any girl when im mad, but to u i just lose :D

Before, i never listen to anygirl criticize me, but when u did positively, i change

Before, i never got clean up if my shirt was in mess but u did that,

Before, i never trust anyone coz they all take advantages of me,

Before, I never dance hysterically with a girl but u make me do that,dancing Roly Poly

Before, I never stay up late for a girl,

Before, i never take of a girls shoes and put on a new one kneeling infront like Cinderella story

Before, I never once said I LOVE YOU and heard back I LOVE YOU TOO :D

Thx syg

Monday, January 16, 2012

Matlamat 2012

Tahun Ni aku akan pastikan aku dapat sebuah kereta, sebab aku tahu kesusahannye bile takde kenderaan ni, tapi bekat kesabaran dan usaha keras, aku rse peluang aku cerah, jadi kalau rezeki mungkin aku akan dapat,




Harga Pasaran : RM 59499

berdebar hati aku tgksebab aku tahu kemampuan kete ni dgn Enjin IAFM die, kalau mcm da takleh blah, aku still leh mintak acap dapatkan V-Tec or Mivec tgkla yg mne muat,

inilah matlamat jangka pendek aku, sebab apa pun yang terjadi, aku still akan dapatkan sebuah kereta walaupun Kancil

Harga pasaran : 8000 kebawah

dgn Harga 8000 kebawah dah boleh dapat dah kete ni, and aku takde masalah pun nak gune kete ni sebab aku pun badan ketot je, :D

Tapi Jiwa racer aku lak Melonjak2 nakkan Kete Civic ni, berbekalkan enjin V-Tec mmg aku rse aku tak reti nak bawak pelan nanti so aku batalkan je niat aku nak beli honda ni

Harga pasaran: 29700 2nd hand

tapi bile Kereta ape yg terlintas kat depan aku semuanye pasal Practicality , so mmg yang 2 pintu da di-eliminate-kan mcm Satria Neo dan most of the Coupe :D

Aku berdoa agar tahun ni ada rzeki untuk aku, Amin :D

Thursday, January 12, 2012

Work Smart? Work Hard ?


This is conversation i had with my best friend/brother Bob,
i seems in rage yes because i will not tolerate someone that tells me to not and to do something but they dont first understand,

I love You Bob, and ive cleared this up with u , so ill make it example to others kay? ill pay u royalty ,

In this FB status i stated
'hehee, im at my limit, this morning suddenly collapse, hehe, but now im back"

So Bob Talk about Work hard and Work smart

Reality that i work
  1. from 8 am to 6pm but always stay till 10pm to finish up
  2. weekend also have to do work if got
  3. travel by car to all part of Malaysia to deliver training
  4. facilitate training for 3-5 days solid
  5. go to work immediately
  6. 2011 only 3 days leave all because of health
  7. never have time to kill
Not Smart Enough? what did i practice?
1. To do list
2. weekly Planner
3.Yearly Planner
4. Weekly sales Matrix

i have a KPI, I need to achieve it,

im not happy if i punched in at 8 am slacking, doing nothing, gossiping,procrastinating and punched out at 5 and live a happy lie life,

so please buzz off if u do not know anything about business, about life, about me


Haih, I Also Lost it

Ya Allah , Ampunkan aku, selagi aku tak lepaskan selagi tu aku tak tenang,

tadi bru je Nadnod syg aku nasihatkan pasal mengawal kemarahan, ye aku pulak diuji


Dari first aku tgk ko, cre ko keje mmg ko sgt pentingkan diri sendiri, kaki mengadu pengampu, and tolong sedar, mentang2 abang ko boss besar jgn naik kepala sgt

Ko tu manager, tapi dari sudut hati aku mmg attitude ko tu tahap executive je, kene keje lebih sket da bising, kene marah ngan bos nak touching2, kita keje ni kita berenam orang je , ko tolong la paham sket, semua org kene backup satu sme lain

aku mengaku yang aku terlupa nak buat Quotation tu dan aku mengaku kesalahan aku tapi kene ke ko mengadu kat Fahmi yang tu sebenarnya keje aku, wei, Manager mmg keje die lebih dari orang lain, manja

Ko tu sales, aku Training Management, ko jgn ikut sedap anak tekak ko je gebang kat client sampaikan modul yang takde pun ko jual, yg merangkak nanti Abg Ijad, Kamal, Fahmi ngan aku yang nak kene deliver janji2 palsu ko tu.

Da tu buat iteniary tak consult TMD, and sampai2 kat sne aku pulak yang kene buat backup game untuk ko, jangan ko nampak yang indah2 je, ko buat sales, ko nampak duit, tapi ko lupe, kita ni jual produk, yang masa nak deliver produk tu nanti aku ko tau tak? bangangg..

dari awal smpi harini ko ikut je kepala ko, tapi takpe, aku nak tgk je mainan ko ni mcm mane, aku buat je keje aku, buang masa je bertekak ngan pompuan tak gune cam ko ni, manager tapi mentality Kuli

pastu nak mengadu kat bos yang kononnye ko je buat keje tapi aku lepak, tapi bile nak dpt gaji, dapat elaun ko yang paling terjelir2, hello, job description aku takde tulis PHONE CALLING jadi aku tak payah buat, n dlm letter offer ko yang tarikh bulan 8 tu takde pulak tulis BUAT PROPOSAL, jadi tolong sedar sket.

Aku ni cukup bersabar je, tapi takpe, jenis2 ko ni mmg banyak lam dunia ni, mulut je bombang2 tapi the end of day nanti ko zero. jadi from this day onward malas da aku nak layan ko ni, bodohsombong

lepas marah aku, maafkan aku Ya Allah

Now get back to work

Sunday, January 8, 2012

Pilih La Mengikut Pilihan Hati

ada orang ckp sahabat adalah segala2 nya, hidup mati susah senang bersama2, ye maybe, dalam 100 orang kwn hanya 30 orang boleh dianggap sahabat dan hanya 10 orang yg sanggup buat ape saja untuk kita,

aku nak kongsi pengalaman aku, :) sebab currently aku rse aku ade lebih 500-1000 orang yang aku panggil kawan, :D dan mereka ni jatuh pada kategori2 kecil,

1. Kawan Biasa
- yang ni paling ramai, dorg ade ke takde ke mmg tak membawa maksud ape2 dalam hidup kita, hanya muncul time kita melepak dan kita pun takde no telefon ke ape ke tentang dorg, ok, maybe ade akaun Facebook

2. Kawan Baik
- yang ni pulak muncul once in a blue moon, mungkin die call ajak lepak, nak cerita bende yang rewind ulang2 kali, 10 kali jumpe pon asik nak cite bende yang same je, kekadang boleh dibawa bergurau dan untuk stok gelak2

3. Sahabat karib
- yang selalu bersama, lepak, makan, usya awek sume bersama2, main dota dan online kat facbook pun balik2 muke dorg je, yang ni boleh cerita masalah dan dorg pun takde masalah nak bincang masalah or cita2 dorg, dan even masalah awek pon dorg cite

4. Sahabat mati Bersama
- yang ni paling susah nak cari, segala yang dorg buat untuk kebaikan bersama, ade makanan kongsi, tak sakitkan hati kawan sebab awek, dan jenis yang ni kalau korg lemas, dia akan terjun selamatkan walaupun dia tak reti berenang

-----------------------------------------------------------------------------dan

5. Takde Faedah Punya Kawan
- jenis ni adalah selalunya latarbelakang die misteri, die datang, pau rokok, air minum die kita bayar, pinjam moto minyak tak isi, pinjam laptop tak kemas, ambik barang dapo pastu bile time tontong duit buat kenyang je, bile outing sume nak ikot tp duit haram nak kua,

6. Tak guna punya Kawan
- Jenis ni bahaya, sebab die mmg takde hati pon nak berkawan sebenarnya, die berkawan ngan kita hanya untuk kepentingan diri die je, masa sekolah, die yang cari pasal , bile kita backup die nak bergado, abis direportnya kita pulak kat cikgu disiplin katanya kita yang mule dulu, yang ni tenat sket, keje nak menipu je, pinjam barang buat harta, cite nak up je, depan awek jatuhkan kawan sebab nak upkan diri sendiri, posers

7. Kurang ajar punya kawan
- jenis ni biasanya golongan mulut longkang, suke sangat menyalak sebab kebanyakannye lahir tahun anjing, keje nak fitnah kwn je, tak tahu pape tapi nak buat cite, keje die mmg bercakap je sebab tu je yg die boleh buat pun, pastu yang jenis macam ni memang asik nak naikkan darah kita je tp sabar ye kwn2,

8. Pegi Matilah Kawan
- better takyah kawan la org mcm ni yg rata2nya peragut, perogol, penyangak dan lain2

--------------------------------------------------------------------------------

tapi aku pun tak tahu aku ni kwn jenis ape tp sekurang2 nya aku tahu kwn2 aku jenis ape :D

Betapa lah Susah nak buat Pinjaman Bank : )

Dari awal disember smpi sekarang aku cukup2 bersabar,

awal disember aku hubungi wakil penjual kereta proton edar, dan setelah berbincang aku bersetuju nak amik model Persona M-Line 1.6 Auto, :D

harus aku puji salesman tu sebab die sangat bijak, die masukkan application loan Persona H-line yang harganya lebih mahal 5000 dr yang aku nak, so technically aku cume perlu bayar muka 1000 sahaja berbanding 6000, bersama dn rebat Hujung tahun Proton sebanyak 2000 jadi selain aku dapat kereta, aku juga akan dapat wang cash 1000 jika semuanya berhasil,

indahkan? hehe,

so it begins,

bank Hong Leong proses loan aku pada awal Disember, jadi pada minggu kedua baru die call dan sahkan identiti aku, dan guess what, macam satu dosa je aku berumur 22 tahun aku perlukan guarantor untuk buat loan walaupun bayaran bulanan tu hanya 15% gaji bulanan aku, jadi aku serahkan dokumen guarantor pada minggu ketiga,

dan secara tak kompetennya juruurus loan aku yang bernama Shida tu pegi bercuti sampai awal januari dan tak hand over dokumen aku kat rakan sekerjanya, jadi aku ene tunggu die bercuti, mmg bodoh beliau ni, buat keje sambil lewa

dan lepas tue masalah berterusan, die nak mak dgn bapak sahaja jadi guarantor aku jadi mak aku tak keje and dorg tak tahu betapa hensemnye bapak aku yang da tak mengaku aku ni anak die dan da setahun tak amik tahu pasal aku, jadi aku submit boss aku sebagai guarantor

da tue boss aku tak diterima untuk jadi guarantor, jadi kene siap pegi buat Surat Akuan Bersumpah depan Suruhanjaya Sumpah, dan dalam surat tu mengatakan yang bos aku sanggup untuk jadi guarantor kereta aku, and aku da pun submit minggu lepas,

jadi minggu ni aku kene tunggu keputusan bank untuk lulus atau tidak pinjaman aku,

kalau ya, lulus? Alhamdulillah,

Kalau tak? simple,

aku kene jd penumpang, pembonceng dan pelanggan kenderaan awam selama setahun lagi,
sebab akta bank negara , 24 tahun baru boleh buat pinjaman tanpa guarantor,

aku perlu bersabar setahun lagi,

jadi punca sume masalah aku skang ni ialah bermula april lepas bila aku bg duit roadtax kat orang tue and die tak buat roadtax aku, die pakai duit aku dan bila kete aku takde roadtax selama 2 bulan die jual kereta aku(Ara) dan die halau aku dari rumah, dan menyebabkan aku pernah tido ofis selama sebulan, menyewa bilik dalam rumah warga asing dan hidup terus menerus menyusahkan orang nak pegi mana2, pinjam harta bende orang atas sebab keje dan takleh nak ada life,

thx a lot, aku mmg tak penah putus doakan dia bahagia,

sebab aku mmg boleh hidup tanpa dia and seingat aku dulu pun dia tak penah ada pun fungsi dalam hidup aku, sampai sekarang

thx a lot for the hard life u gave me, thx for always robbing me, thx for stealing from me,

Tuesday, January 3, 2012

With You : )






ur cuter and cuter each time i saw u

i love you :D

i really wants to meet u, im a man so do play hard to get, i dont want to see u so often that i fear we might lose our love, coz we are seeing to much of each other that we got bored,

dont worry if ur frens can meet their boyfrens everyday but not u, ur not in love with some boy that know nothing and inexperience in life than ur boyfren did, i mean look at our maturity level, ur with me already and u know who i am, and i dont just talk : )

we saw each other 2 weeks once but i know, when we were together we will more appreciate it coz we both know that this chance wont come often

im not just busy, im very busy but i will not forget to say i love u whenever i got the chance,

and please dont see our relationship as the typical on and off everyday relationship coz we both know that our heart says the same

Sunday, January 1, 2012

Pindah Rumah?

lets make this clear,

kalau nak pindah rumah dr rumah yang aku menyewa sekarang aku hanya akan accept rumah teres sahaja, kalau anda nak sy menyewa dgn anda, janganlah pilih rumah yang sama dgn yang saya duduk sekarang, bezanya ianya lebih jauh dari ofis,

i spoke of my mind, if u want to rent that shoplots apartment, count me out coz its not and improvement for me in my life, at least find a Ground floor if u like apartment so damn much

and one more thing, i work for u, ur my boss, but ur not my father, i dont have to listen to you in all aspect of my life, im no lab rats of yours, i know what best for me and surely ill force you to understand that,

i didnt even listen to my father, he never did his job, so what makes i wanna listen to u anyway?

PEACE NOW WAR = i have rights to express my feeling, im no animal that have to be beaten to do work